Verkoop: Farmaceutische industrie

Adviseur van de aandeelhouder bij de verkoop van zijn onderneming, een producent van generieke geneesmiddelen aan een Canadese geneesmiddelen fabrikant

De betreffende onderneming was actief als producent op de markt voor generieke geneesmiddelen onder eigen label. De onderneming had een omzet van ongeveer EUR 50 mio en had met haar merk een goede positie en naam opgebouwd bij apotheken en huisartsen in Nederland. Daarmee was de onderneming een belangrijke speler in Nederland op de markt voor generieke geneesmiddelen. De aandeelhouder had uit strategische overwegingen besloten zijn aandelen in de onderneming te verkopen.

Gezien de positie van de onderneming in Nederland was de verwachting vooraf dat er substantiële interesse zou bestaan bij buitenlandse farmaceutische bedrijven. Om die reden is het proces zodanig opgezet om meerdere strategische partijen tegelijkertijd de mogelijkheid te geven om een bod uit te brengen op de aandelen van de onderneming.

De verwachting vooraf bleek correct. Meerdere buitenlandse partijen namen deel als bieders in het verkoopproces. Als gevolg daarvan is de verkoopprijs van de onderneming sterk opgedreven en heeft de verkopende aandeelhouder een uitstekend resultaat behaald op de verkoop van zijn aandelen. Uiteindelijk is het bedrijf verkocht aan een Canadese producent van generieke geneesmiddelen.